Pri krbe

Poznámky zo života s nohami v teple

Divný pútnik

with 12 comments

Po dlhšom čase som sa opäť stretol s hlavolamom o pútnikovi. Je z planéty, ktorá je guľatá, ale na rozdiel od Zeme, sa vie pútnik pohybovať po celom jej povrchu. Pútnik vyrazí zo svojho domu  na juh 1 km, potom na východ 1 km a na sever 1km a ocitne sa doma. Kde je jeho domov? Prezradím, že riešenie nie je jediné.

Written by Pavel Chalmovianský

December 2nd, 2009 at 5:10 pm

Posted in Matematika

Tagged with

12 Responses to 'Divný pútnik'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Divný pútnik'.

  1. Mne to vychadza 1 + c x alef_0 rieseni :-)

    Ruziklan

    2 Dec 09 at 7:27 pm

  2. Nu tak je ako p § íe í, a zo z ípisu vid §m, e s naozaj v íetky :) Navy íe oce ěujem, e si neprezradil rie íenie —Áal í §m. Slovami klasika: “Sam ř pozitiva a soci ílni jistoty.”

  3. ake je riesenie? mna ine ako Severny pol nenapada…

    filip

    3 Feb 10 at 9:25 pm

  4. Sk s sa pozrie Ň aj na juh, rie íen § je nekone—ĺne ve— a.

  5. Takze S a J pol? Ale ako sa chces pohnut z J polu na juh? To nejde… takze to nepovazujem za riesenie. A otazka bola “kde ma domov?”… a odpoved znie “nekonecne vela”? Ma nekonecne vela domovov? Uz som mimo… :)

    filip

    4 Feb 10 at 3:20 pm

  6. Hehe, mas pravdu, menej matuca otazka je, “kde moze mat domov”. Juzny pol nie je spravna odpoved, ale moze mat taky domov, ze pri svojej ceste z ulohy moze ist lubovolne blizko juzneho polu.

  7. Nerozumiem ti. Lubovolne blizko od J polu je predsa kazdy bod na tej planete… ale co to ma spolocne s tym zadanim? :)

    Takto som rozmyslal: Kde musi byvat aby absolvoval tu cestu a vratil sa zaroven domov? A vychadza mi ze S pol. Pekna uloha – pekny vysledok, naco to komplikovat? :)

    filip

    4 Feb 10 at 6:08 pm

  8. Toto je bezny slovnik z matematickej analyzy, pokusim sa vysvetlit, ako sa to mysli. Predstav si, ze na juznom pole bude stat ladovy medved a ani sa nepohne. Povies, ze chces, aby putnik presiel okolo medveda vo vzdialenost najviac 10 m. Potom sa da najst taky bod na planete putnika, v ktorom si moze postavit domov a pri jeho puti na juh atd. pojde nanajvys 10 m od medveda. No a ked povieme, ze moze prejst lubovolne blizko, tak si pod tym predstav, ze tych 10m moze byt aj 5 m, aj 1 m, aj 10cm, aj 1 mm aj hocijaka vzdialenost okrem nuly.

    Samozrejme pri malych vzdialenostiach predstava s naozajstnym medvedom trochu zlyhava, putnik by totiz narazil do medveda. Ale predstav si, ze medved by bol lubovolne maly :).

  9. ok, nerozumiem ani teraz ako to suvisi s otazkou, ale nechajme to tak (kazdopadne dakujem za snahu mi to vysvetlit :) Skor mi povedz, kde moze byvat (okrem S polu) aby presiel 1km na J potom na V a na S a bol naspat doma? Este aspon jedno miesto kde to sedi… a naozaj by sa vratil domov.

    filip

    7 Feb 10 at 1:08 am

  10. Po ílem Ti to e-mailom, aby som —Áal í §ch nepripravil o pote íenie z rie íenia. Ak toti prezrad §m jedno rie íenie, bud (takmer) hne—Á jasn ř u aj v íetky ostatn ř rie íenia.

  11. mail som zadaval pri komentoch… tak cakam :) som zvedavy!

    filip

    15 Feb 10 at 5:23 pm

  12. prave som Ti poslal jedno riesenie :)

Leave a Reply