Pri krbe

Poznámky zo života s nohami v teple

Go alebo Baduk alebo Weiči

with 2 comments

Hrávam go. Je to príjemný relax a zatiaľ pre mňa aj nekonečný (vlastne ako matematik musím povedať konečný) zdroj inšpirácie. Možnosti a kombinácie ukladania kameňov na dosku v lokálnej pozícii tak, aby sa globálna pozícia vyvíjala aspoň trocha v prospech hráča, ktorému fandíme, dávajú hre rozmer taktický i strategický.

Go je dosková hra pochádzajúca z Číny, ktorá je stará asi 4500 rokov. Dosť veľa podľa mňa. Považuje sa za najkomplikovanejšiu (najmä tými, čo ju hrajú) a zatiaľ úspešne odoláva počítačovému spracovaniu. Najsilnejší program je na úrovni veľmi priemerného hráča.

Pravidlá si môžete prečítať buď na stránkach Slovenskej asociácie go alebo aj na iných fórach. Sú prekvapivo jednoduché a možno ich pochopiť v priebehu niekoľkých minút. Fascinujúci na Go je najmä spôsob uvažovania. Keďže bolo treba vytvoriť pojmy, aby sa hráči dorozumeli, tak základný pojem je skupina kameňov na doske a jej vlastnosti ako ľahká, ťažká, silná, slabá, s očami alebo len s jedným alebo bez očí, prípadne s polovičným okom. A potom sa klasifikujú aj body - priesečníky na mriežke 19x19, na ktoré sa ukladajú kamene. Taký bod môže byť veľký, malý a ťah naň rýchly alebo pomalý. No a pri hodnotení ťahov sa používa celá škála prívlastkov ako excelentný, silný, slabý, nedbalý, zaujímavý, novátorský, ortodoxný...Najmä profesionálni hráči sa radi hrdia novátorstvom. Zapisuje sa to do histórie vývoja hry.

Profíci existujú najmä v Japonsku, Číne a Korei, ale nejakí sú aj v Európe a v USA. Majú množstvo líg a turnajov a môžu získať tituly napr. Virtuóz, 10 dan apod. O jednom takom som písal v príspevku Mejdžin.

Aké obľúbené spoločenské/doskové hry sa hrávate?

Written by Pavel Chalmovianský

March 14th, 2008 at 7:43 pm

Posted in Go

2 Responses to 'Go alebo Baduk alebo Weiči'

Subscribe to comments with RSS or TrackBack to 'Go alebo Baduk alebo Weiči'.

  1. invite you to my baduk blog
    http://hanayeol.blogspot.com

    hanayeol

    28 Aug 09 at 6:28 am

  2. Wow you play go too? come join my forum! at http://gameofgo.net

    Wei Chi

    18 Feb 10 at 4:24 pm

Leave a Reply